Febrer 2019

 

 

 

Hivern 2019

      

 

 

Al març farà  un any que ens vam instal.lar a la nova finca de Santa Agnès i ja hem fet una mica de valoració de com a anat aquest primer any.

El balanç depèn a vegades del teu estat d'ànims, però intentaré ser el més objectiva possible. Vam començar prou bé tenint en compte que vam arribar a correcuita. Les primeres collites de primavera van arribar ràpid i ens vam animar, però aquesta tardor i hivern, malgrat que aquest estiu vam fer moltes més plantades que anys anteriors al disposar de més terra, no estem collint els fruits que esperàvem. 

Saber el perquè per millorar, no sempre és fàcil perquè és degut a una barreja de factors que no controlem i errors propis.

Hi ha cultius que s'han fet malbé per l'excés d'aigua d'aquesta tardor., altres no han germitat bé, altres els vam plantar tard i no van tenir temps de crèixer suficient abans de l'arribada del fred. I parlant de fred,  a la nova finca el fred apreta bastant, fins i tot gela més sovint i més fort que a Can Prat, però la primavera arriba abans i l'estiu s'allarga una mica. No es pot tenir tot!!!

 

 

 Les últimes plantades de setembre no han tingut temps de crèixer

 

A hores d'ara, encare collim escaroles, calçots, col i raves, naps, les últimes cols verdes i llombardes, porros i comencem a collir els primers alls tendres.

 

 

El nap lil.la i groc
 

Les faves, carxofes i espàrrecs estan patint dia si dia també les gelades, però a la primavera amb el bon temps esperem que rebrotin amb força i puguem collir les primeres faves, carxofes i espàrrecs verds. També tenim ceba tendra que s'ha quedat una mica petita, segurament perquè els conills els agrada menjar-se les seves fulles.

Les esparregueres després d'unes quantes gelades

 

  

Les faves i les cebes menjades pels conills
 

Tot això, es tradueix a què per seguir oferint-vos varietat, hem de comprar a altres productors ecològics que disposen d'hivernacles o que estan en zones amb clima més suau.

Però ja sabeu que som caparruts i ara que en Jérôme torna a estar en forma després d'un mes de baixa i un altre a mig gas, ens tornem a activar i a carregar de bones intensions per encarar la nova temporada.

A l'hivern com no es pot plantar, és temps de fer altres feines: preparar les llavors que vam poder recollir a l'estiu i comprar les que no hem pogut reproduir, neteja, planificar les plantacions per la resta de l'any, el què?  quan? on? quant? planificar també quan fer el planter de cada cultiu per tenir-ho a punt en el moment oportú. Tota aquesta planificació és clau per no haver de pensar gaire a l'època de la voràgine de feina.

També és època de triturar les restes de cultius d'altres temporades, adobar la terra i anar preparant-la perquè estigui a punt per les properes plantades.

 

Pasant el tractor per triturar les restes d'antics cultius

 

MMMMM amb aquests dies de sol semblava que podíem olorar la primavera i ja ens han entrat ganes de fer les primeres plantades, però en molt poca quantitat perquè encare queda 1 mes d'hivern i  segurament el fred encare està per arribar. 

Tenim ja la llavor de patata preparada per poder plantar-la al mes de març. i ja hem preparat alguna safata de planter, de moment només els pèsols.

La patata preparada perquè grilli abans de plantar i el planter de pèsol

També hem preparat una petita parcel.la per poder recuperar les nostres pròpies llavors per les properes temporades. 

alguns cultius per guardar llavor

 

Altres novetats, Ja sabeu que fa un any es va incorporar a l'equip la Júlia. una noia entusiasta com poques i amb ganes de viure en primera persona el treball de la terra.

És ella la que ens està empenyent a introduïnt-nos al misterios món de les xarxes socials i ens ha casi obligat a crear un compte de  facebook i instagram.  D'aquesta manera pretenem arrribar a més gent i també ens servirà  per posar-vos al dia de què va passant a l'hort sense esperar a trobar el moment de donar-vos la xapa cada 4 mesos.

També s'ha incorporat a l'equip fa poquet  un petit tractor que ens han deixat els companys de la kosturica. Ens servirà per collir i altres feines. 

el nou tractoret
 

I per últim, dir-vos que  tenim un nou punt de venta, és al mercat de Santa maria de Palautordera tots els dissabtes al matí. Ens vam estrenar fa un mes i de moment estem molt contents de com està anant. Tothom ens diu que s'ha de tenir paciència i perseverància. Doncs així a farem!!!!  

 

 

La parada al Mercat de Palau
 
I crec que ja està bé per avui!!!! Fins la propera. Us esperem al facebook i al instagram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!